ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА КЧСИ ВЪВ В РЪЗКА СЪС ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ English
Меню
· За нас
· Органи
· Нормативна база
· Съдебна практика
· Важни документи
· Регистър на ЧСИ
· Новини и събития
· Публикации
· Семинари и обучения
· Административни услуги
· Често задавани въпроси
· Връзки
· Контакти
· Фото галерия
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.
10 ГОДИНИ ЧСИ

10 ГОДИНИ ЧАСТНО СЪДЕБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


ЧЕСТВАНЕ НА 10 ГОДИНИ КАМАРА НА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Георги Дичев: Юридическите професии ги има, за да гарантират справедливостта
„Законът, правото на гражданите, защитата на обществения интерес – това са едновременно рамката, „оръжието“ и смисълът на работата, която всички тук сме призвани да вършим. Юридическите професии ги има, за да гарантират, да проправят пътя на една ценна, но и дефицитна „стока“, каквато е справедливостта“, това заяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители по време на тържественото отбелязване на Деня на Конституцията и празник на българските юристи, което се състоя в понеделник в Съюза на юристите в София.

„Преди по-малко от половин година Камарата на частните съдебни изпълнители отбеляза 10 години от създаването си и от старта на частното съдебно изпълнение у нас. Винаги давам примера с тази реформа, не само защото тя заслужи място в топ 10 на реформите в класацията на Световната банка. Давам я като пример за това, че единадесета година частното изпълнение функционира ефективно, тъй като беше резултат от общи усилия на представителите на различни юридически общности. И не само – в основата му стоят политически, експертен, обществен консенсус, какъвто рядко сме наблюдавали в съвремието ни. Именно това направи реформата успешна и като замисъл, и като реализация. У нас частното съдебно изпълнение беше въведено след множество разговори – експертни и политически, с депутати - юристи, с юристи в изпълнителната власт, с цялата правна общност, с организации на бизнеса и НПО. Имаше общо разбиране и подкрепа за това как трябва да се върви напред“, допълни Дичев.

По думите му въвеждането на института на ЧСИ е пример за това как една част от съдебната система може да се реформира и години наред да бъде ефективна, да партнира успешно на бизнеса, държавата, общините и гражданите. „Казвам го не за да изтъквам постижения, а като доказателство, че когато има воля и общи действия между политически спектър, съдебна власт, неправителствения сектор, организациите на бизнеса, международните партньори, нещата могат да се случват“, посочи председателят на Камарата.

Според мен недостигът на справедливост в последните години стана причина за нарушеното доверие в институциите и поставя под съмнение смисъла от спазването на правилата. „Моето убеждение е, че от всички професии юридическите най-остро усещаме този остър дефицит и негативизъм. Налага ни се да браним правилата и справедливостта повече от всякога, защото като че ли по-ясно от другите знаем колко пагубен е обратният път – на произвола, на правота на силния, на механизмите, които нямат общо с юридическата аргументация“, добави той.

Георги Дичев пожела на колегите си здраве, упорство, успехи и удовлетвореност – както от личните постижения, така и от споделения успех в професионална общност.

ВНИМАНИЕ
Георги Дичев: Повече контрол, за да са спокойни и длъжници, и кредитори


ВНИМАНИЕ - КОЛЕКТОРИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА ЧСИ!
Важно
· Регистър на публичните продажби
· Издаване на справки от Регистъра на длъжниците за наличие/липса на задължения
Европейско училище
Европейско училище по принудително изпълнение
Длъжникът и законът
Длъжникът, законът, частният съдебен изпълнител
Европейски портал
Представяне на портала